Gỏi Đu Đủ

Thảo luận trong 'Ẩm thực' bắt đầu bởi lehoa012, 18/7/09.

Lượt xem: 323

  1. lehoa012 Điều hành viên

    Vật Liệu:
    Note: Adapted from "The Little Saigon Cookbook" by Ann Le. You can prepare this salad up to an hour before serving, but no longer or the herbs will wilt. Green papayas and Thai basil are available at Asian markets. For 3 cups julienned green papaya, use a portion of 1 small green papaya (about 2 pounds); save the remainder for another use.

    Ghi chú: Công thức này lấy từ quyển sách "The Little Saigon cookbook", tác giả Ann Lê. Có thể làm món này 1 tiếng trước khi ăn. Đừng làm trước hơn lâu quá các rau sẽ bị xìu, mất ngon.
    1 quả đu đủ nhỏ cỡ 2 lbs là được 3 cups đu đủ xắt mỏng.

    - 1/3 pound large shrimp, cleaned, deveined (tôm rửa sạch, lấy lằn đen nơi sóng lưng)
    - 2 tablespoons olive oil (dầu olive)
    - 1/4 teaspoon salt (muối)
    - 1/8 teaspoon ground white pepper (tiêu bột trắng)
    - Juice of 1 small lime (chanh xanh)
    - 2 cloves garlic, minced (tỏi bằm nhỏ)
    - 1 teaspoon sugar (đường)
    - 2 1/2 tablespoons fish sauce (nước mắm)
    - 1/2 fresh Thai bird chile, finely chopped ( 1/4 teaspoon chopped) - ớt cay thái nhỏ.
    - 1 tablespoon oil
    - 1 tablespoon minced shallots (hành hương)
    - 3 cups julienned green papaya (đu đủ)
    1/4 cup chopped fresh Vietnamese coriander leaves, divided (ngò xắt nhỏ)
    1/4 cup chopped fresh Thai basil leaves, divided (húng quế )
    3 tablespoons finely chopped, unsalted dry-roasted peanuts (đậu phụng rang)





    Cách Làm: 1. Heat a grill pan or grill. Place the shrimp in a bowl. Add the olive oil, salt and pepper and toss to coat. Grill until opaque in the center, about 3 minutes per side. Remove from the grill, cool and slice in half lengthwise.

    1. Mở chảo dùng để nướng (grill) cho thật nóng. Trong lúc đó bỏ tôm vào 1 cái tô, bỏ dầu olive, muối tiêu, trộn đều. Khi chảo nóng, bỏ tôm lên nướng, khi tôm màu đỏ là chín, cỡ 3 phút 1 bên (nếu tôm to). Đợi tôm nguội xẻ làm hai.

    2. In a small bowl, combine the lime juice, garlic, sugar, fish sauce and chopped chile. Whisk until the sugar is dissolved.

    Làm nước mắm. Bỏ chanh, tỏi, đường, nước mắm và ớt, Trộn đều cho đường tan là được.
    Đang tải...

  2. Bình luận bằng Facebook

Chia sẻ trang này